Information om Rasstandard

ASTORS KENNEL


INFORMATION OM RASSTANDARD


STANDARD FÖR ENGELSK BLODHUNDHelhetsintryck: Den engelska blodhunden besitter i högsta grad till alla delar de egenskaper som utmärker hundar som jagar i flock (eng; pack) med hjälp av luktsinnet. Den är mycket kraftfull och täcker mer mark än vanligt när det gäller spårhundar av andra raser. Huden är tunn och synnerligen lös, vilket särskilt märks runt huvud och nacke, där den hänger i djupa veck. Till sitt temperament är den tillgiven och varken grälsjuk mot människor eller hundar. Till sin natur är den något reserverad och känslig. Uttrycket är ädelt och värdigt och karakteriseras av allvar, klokhet och energi. Rörelserna är spänstiga, fria och rörliga. Svansen bärs högt och böjd.


Huvud: Huvudet ska vara smalt i förhållande till sin längd och i förhållande till kroppen. Det ska smalna obetydligt från tinningarna till nospartiet. Sett framifrån och uppifrån ger det ett intryck av att sidorna är flata och huvudet nästan jämnbrett i hela sin längd. Sett i profil är förlängningen av hjässans överlinje nästan i jämnhöjd med nosryggen. Längden från pannavsatsen till nosspetsen ska inte vara kortare än längden från pannavsatsen till nackknöl. Hela huvudets längd från bakre delen av nackknölen till nosspetsen ska vara 30 cm eller mer hos en hanhund, 28 cm eller mer hos en tik. Skallen ska vara lång och smal med mycket markerad nackknöl. Ögonbrynsbågarna ska inte vara framträdande men kan verka så, genom att ögonen ligger så djupt. Ansiktet är långt, djupt och jämnbrett med kantig profil. Huvudet har en mängd löst skinn, som nästan i alla lägen förefaller övermåttan rikligt och, då alldeles, särskilt när huvudet bärs lågt. Då faller skinnet i löst hängande djupa veck, speciellt över pannan och ansiktets sidor. Näsborrarns ska vara stora och öppna. Läpparna ska framtill bilda en rät vinkel mot nospartiets övre linje, i övrigt hängande och gå över i det veckrika halsskinnet, som bildar en mycket markerad hakpåse.


Ögonen: Ögonen ska vara djupt liggande , ögonlocken ska bilda en romb-formad, eller kantig ögonöppning vilket kommer sig av att nedre ögonlocket ; tack vare den tungt, löst hängande huden dras ner så att bindhinnan syns. Färgen ska variera från djup hasselnötsbrun till gult och ska harmonisera med pälsfärgen. Hasselnötsbrun färg är att föredra, men förekommer sällan hos lever och tanfärgade (röd & tan) hundar. Ögonen får absolut inte irriteras av ögonfransarna.


Öron: Öronen ska vara tunna, kännas mjuka, vara mycket lågt ansatta och mycket långa. De ska falla i veck, undre delen är vriden inåt och bakåt.


Bett: Saxbett


Hals: Halsen ska vara lång.


Bål: Revbenen ska vara väl välvda och bröstkorgen ska vara djupt nersänkt mellan frambenen och vara kölformad. Ryggen ska vara stark, ländpartiet starkt, djupt och lätt välvt.


Extremiteter: Skulderbladen ska vara väl tillbaka lagda och muskulösa. Frambenen ska vara raka, kraftiga och armbågarna vinklade. Benstommen ska vara rundad. Mellanhanden ska vara stark. Lår och underben ska vara mycket muskulösa. Haslederna ska vara lågt ansatta och välvinklade.


Tassar: Tassarna ska vara starka och välvda.


Svans: Svansen ska vara lång och tjock, avsmalnande mot spetsen, högt ansatt och tämligen väl behårad på undersidan. Den ska bäras uppåtböjd (som en kroksabel). Den får aldrig bäras rullad över ryggen eller som en korkskruv.


Färg: Färgen ska vara svart och tan, lever och tan (röd och tan) och röd. De mörkare färgerna kan ibland vara uppblandade med ljusa eller grävlingsfärgade hår och ibland med vita stänk. En liten strimma vitt är tillåten på bröst, tassar och svansspets.


Mankhöjd: Mankhöjden för hanhund 63-69 cm. Medelhöjden för vuxen hanhund i god kondition är 66 cm och vikt 44 kg. Hanhund kan väga upp till 50 kg. Mankhöjd för tik 58-63 cm. Medelhöjd för fullvuxen tik i god kondition är 61 cm och vikt 36 kg. Tik kan väga upp till 45 kg. Hundar med maximihöjd och vikt föredras, under förutsättning att de är kombinerat med kvalitet, proportion och balans.